Her vil jeg forsøke å gi deg de tipsene og linkene du trenger for å komme i gang med å slå nupereller. Teknikk, materiell, steder å finne oppskrifter mm.
Kort om teknikk
En nuperelleknute består av to halvknuter som knyttes rundt en tråd, og skal se slik ut, som en shorts med belte, eller en ”pi”:
Det finnes to grunnmetoder for å lage nupereller, eller å slå nupereller, som det heter:
1. med skyttel
2. med nål
Skyttel
Å slå nupereller med skyttel er den opprinnelige måten å gjøre det på. Teknikken krever at en gir seg selv litt tålmodighet inntil en får til teknikken med at knutene vrir seg den veien de skal – ”flipper”. Når den er på plass er resten ganske så greit å lære. Skyttelteknikken gir faste nydelige knuter.
Før du prøver deg med skyttel kan det være svært nyttig å bli kjent med trådens gang i knuten, den første videoen på denne siden («flipp») beskriver en enkel øvelse som hjelper deg med dette. To farger tråd er alt du trenger.
I vårt medlemsområde ligger det over 30 videoer som beskriver grunnteknikkene.
Nål
Du kan også bruke en nuperellenål for å slå nupereller. Nuperellenåler er butte, lange spesialnåler der hele nåla er like tykk. For å få knutene finest mulig er det viktig å velge så tynn nål som mulig i forhold til tråden som brukes, ettersom knutene lages rundt nåla. Er den for tykk i forhold til tråden, blir knutene store, «løse» og uelegante. Teknikken med nål er enklere å lære seg enn den med skyttel, men det skal godt gjøres å få knutene like faste og fine som med skyttel.
Det finnes mange videoer på nett som beskriver denne hvordan du slår nupereller med nål, for eksempel denne av RustiKate. Søk ellers på ”needle tatting”.
Jeg har slått nupereller med både skyttel og nål, og får av og til spørsmål om hvilken av metodene jeg anbefaler, og svaret mitt er at om det ikke finnes en spesiell grunn til å velge nål, så bruk skyttel.
Nuperellemønster
Mønstre får en tak i på ulike steder, men norske hefter og bøker er mangelvare i moderne design.
Gamle mønstre er gode kilder til omgjøring og nyskaping, og flere av de eldre bøkene har greie forklaringer på teknikk. De aller fleste mønstrene som utgis i dag er diagrambaserte, der språk har liten betydning, men enkelte mønstre krever en kombinasjon av tolkning av diagram og tekst, så det er en stor fordel om du kan forstå begge.
Bibliotek
Som en start vil jeg anbefale norske mønstre, for å lære «språket». Bibliotekene har begrenset med bøker, men ved hjelp av fjernlån blir utvalget større. Søk både etter nupereller, orkis, frivoliteter og tatting.
Internett
Anne Bruvold sitt ”nuperellenett ” har gode mønsterforklaringer, og flere enkle mønstre du kan prøve deg på.
Pinterest har store mengder mønstre, men vær obs på opphavsretten, her ligger dessverre mye som er delt ulovlig, noe som er et problem for de få designerne som lager mønstre.
Hos Craftree ligger det en samling av svært mange mønstre, og det blir stadig flere. Her kan du blant annet søke opp bøker opp hefter og se mye av hva de inneholder, da blir det enklere å avgjøre om det er noe du vil kjøpe. Alle mønstrene der har referanser til kilde, både de som fritt kan lastes ned og de som kjøpes på nett. Stedet krever registrering.
Noen linker til fritt tilgjengelige mønstre:
- Jon Yusoff
- Noo Bear, mange gode videoer
- Marilee Rockley
- Linda S Davies
- Tat´s All She Wrote
- Robin Perfetti
- Sharon’s Tatting
- Jane Eborall
Antique Library
Hos Antique Library ligger det store mengder av fritt nedlastbare gamle mønstre (åndsverkloven er ikke lenger gjeldende på disse). Dette er tekstbaserte mønstre, ofte lite lesevennlige i layout, men med øvelse går det fint. Her finnes veldig mye vakkert!
Bøker
Som startbok vil jeg anbefale ”New tatting” av Tomoko Morimoto, eller ”Easy tatting” av Rozella F. Linden. Hobbyverden.no kan ta disse inn på forespørsel, dersom de ikke ligger i nettbutikken.
”New tatting” inneholder mange gode, detaljerte instrukser på teknikker, i tillegg til 27 vakre mønstre.
”Easy tatting” er et hefte der du ikke finner mange instruksjoner, men 21 mønstre fra helt enkle til mer krevende.
Instruksjoner på nett
Her på hjemmesiden har vi noen videoer som er åpne for alle, og mange flere er tilgjengelige for medlemmer i Norsk Nuperelleforening. Alle er på norsk.
Tips til andre nettsteder:
- Noo Bear sin YouTubekanal.
- maimai kaito sin YouTubekanal.
- Marilee Rockley har et nettbasert begynnerkurs og et kurs for viderekomne hos Craftsy.
- Annes nuperellenett
Sentrale nuperelleforum:
- Facebook: Norsk nuperelleforening
- Facebook: Nuperelleklubben
- Facebook: ulike grupper, søk på «tatting»
- Craftree, her finnes veldig mange mønstre, forum mm
Materiell
Nupereller krever ikke mye utstyr.
Skyttel (ev. nuperellenål), tråd, saks,- og heklenål dersom skyttelen ikke har krok eller spiss.
Skytler
En skyttel kan være med og uten spiss eller krok, med og uten spole, stor eller liten. Her gjelder smak og behag, men det kan være greit å vite at om du har skyttel uten spiss eller krok, så trenger du heklenål i tillegg. For mange er skytlene samleobjekter, de finnes i mange ulike materialer og utførelser. Jeg vil anbefale Clover-skyttelen, den er liten og lett i hånden, og rimelig.
Noen få butikker selger skytler, men det meste av nuperelleutstyr må kjøpes på nett, særlig om du ikke bor i en av de største byene.
Jeg har fått mange spørsmål om hvor mange skytler en trenger, jeg mener minimum to, siden enkelte teknikker krever to skytler. Oppover finnes det ingen grense 🙂
I galleriet finnes det mange eksempler på skytler.
Nuperellenåler
Nuperellenåler kan kjøpes i mange tykkelser, også slik at de passer til tykkere tråd (garn). Jo høyere tall, desto tynnere nål. Nål nummer 7 passer til Lizbeth tråd #20 (om denne tråden: se lengre nede, under materiale), så har du et utgangspunkt. Jobber du med tråd som er løsere tvunnet blir det annerledes, nål nummer 7 passer for eksempel til DMC perle nr 8.
Hvilken tråd bør du bruke?
Tråden du bruker bør være mercerisert om den er av bomull, og desto fastere tvunnet den er, desto bedre er den å jobbe med.
Består den av kun to eller tre tråder (2- og 3-ply) er den ganske myk, men det går greit til brikker, border og slikt, særlig hvis den er veldig tynn. Andre ting kan lett miste fullstendig fasong, om de da ikke er stivet.
6-ply (6-tråds)er utvilsomt best å jobbe med. Den er litt vanskeligere å få tak i, men er absolutt verdt det!
En tråd som er spesiallaget for nupereller heter Lizbeth. Den finnes i over hundre farger, og produseres i USA. Hobbyhimmelen er forhandler i Norge, her finnes også et utvalg skytler og annet nuperelleutstyr.
Et utvalg forhandlere i utlandet:
- Danmark:
Hedens Hørgarn
Kniplestuen (de sender ikke pakker til Norge, men om du velger Sverige som land og skriver en kommentar, så sender de varer som brev) - England:
Roseground
Fiveways arts & crafts
Tatting & design - Nederland:
Heikina de Ruijter
Hvor tykk bør tråden være?
Tallene som angir tykkelse på tråden er ikke alltid sammenlignbare, det er avhengig av hvordan tråden er tvunnet.
For eksempel er DMC perle nr 8 omtrent som Lizbeth nr 20, så her er det lett å bli forvirret…!
Jo tykkere tråd desto lavere nummer, dvs at 80 er veldig tynn og 10 relativt tykk tråd.
Anbefalinger i forhold til trådtykkelse på Lizbeth-tråden:
#10 – god til øvelse og til grovere arbeid som for eksempel røffe smykker eller annet.
#20 – ”poteten” som kan brukes til det meste. Det meste av tråden jeg har til smykkeproduksjon er i denne tykkelsen. Den er også fin til snøfnugg, border osv. Det er lurt å vente med tynnere tråd enn dette til teknikken sitter godt i hendene.
#40 –tynnere enn #20, veldig fin til mye. Skal du lage duker/brikker eller lignende anbefaler jeg denne eller tynnere.
#80 – tynn tråd, super til arbeid der du vil ha et særlig lett og luftig resultat. Ingen nybegynnertråd.
Merete Husmo©2019